Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi behöver hjälp från staten” – hör hur bonden Per Antonsson påverkas av stigande energipriser. Foto: Anders Öhlund/SVT

Energipriserna slår hårt mot bönder – Per Antonsson i Övre Bäck tvingas betala 200 000 kronor extra

Uppdaterad
Publicerad

Höjda energipriser på framförallt konstgödsel och diesel slår hårt mot bönder i Västerbotten.

På ett år har energipriserna gått upp drygt 200 000 kronor för bonden Per Antonsson i Övre Bäck utanför Bureå. Han driver ett jordbruk med över 100 kor.

– Det är framförallt konstgödseln som rusat upp 200 procent på ett år. Jag har inga marginaler kvar nu. Vi måste få hjälp från staten, säger Per Antonsson.

Det finns drygt 2 000 bönder i Västerbotten, 350 bönder som driver djurhushållning. Bönderna vill nu ha hjälp från staten. Man hoppas på riktade bidrag som under torkan men också återbetalning av dieselskatten.

Stigit 200 procent

Bönderna talar om en katastrof när energipriserna nu gått upp i raketfart. Konstgödsel har stigit med 200 procent på ett år och dieselpriser höjs nästan varje dag.

– Det är inte svårt att räkna ut vad som kommer att hända. Med mindre konstgödsel blir skördarna mindre för oss bönder. Vi måste ta ut dom höjda energipriserna på något sätt. Det kommer att snart att bli betydligt högre matpriser om inte något görs, säger Per Antonsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer