Ensamkommande spelar i pjäs om flykten

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen hölls en teaterföreställning i Vännäs där ensamkommande ungdomar från Afghanistan berättade sin historia om flykten, rädslan och maktlösheten inför att kanske utvisas till ett av världens farligaste länder.

Det är organisationen Ung i Sverige Västerbotten som står bakom föreställningen ”Den svåra vägen” som spelades för gymnasieelever och allmänhet i Vännäs under måndagen.

I föreställningen spelar unga ensamkommande från Afghanistan tillsammans med vuxna från Umeå upp några berättelser av sådant som hänt några av de som kommit till Sverige. Bland annat fick publiken bevittna en farlig båtresa över Medelhavet, förhör och åldersbestämning hos Migrationsverket och en utvisning.

”Vi blir ledsna när vi spelar”

Skådespelaren Fazel Gholami har själv fått uppehållstillstånd, men spelar en person som får avslag och blir bortförd och utvisad. Han berättar att varje föreställning är jobbig för de medverkande eftersom de tvingas återvända till hemska upplevelser.

– Det är svårt att upprepa varje gång för vi blir ledsna när vi spelar. Efteråt pratar vi med psykolog och nån vi känner och som är nära oss. Annars skulle det kännas jättesvårt, berättar Fazel.

Hör skådespelaren Eidmohammed om sin asylprocess och drivet att kämpa för andra ensamkommande i klippet ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.