Entusiaster håller Saab vid liv

Publicerad

Många saabägare är bedrövade över att bilfabriken nu tycks gå i graven. Men bland entusiasterna kommer märket att för evigt leva kvar. I Umeå renoveras just nu en av de ovanligaste modellerna.

Saab turbo – för många var det en drömbil som kostade nästan tre gånger så mycket som en vanlig Saab 99. Från början var det tänkt att de första Saab 99 turbo skulle exporteras till Tyskland och Holland. Men tvåhundra stycken såldes ändå i Sverige

Ovanligt dyr modell
– Det var inte vem som helst som kunde löpa en sån här bil, säger Rune Danielsson som är i slutfasen av sin renovering av en Saab 99 Turbo sedan. Den kostade nästan 60 000 kronor vilket var tre gånger så mycket som en vanlig Saab 99, berättar Rune.

Runes Saab Turbo är en av de endast 88 stycken som finns kvar av modellen sedan. Akaciegrön – 145 hästar inklämda i den då tio år gamla modellen med bara tolvhundra kilos vikt gjorde bilen till ett dåtida fartmonster.

– Med dåtidens mått mätt var den ett riktigt kraftpaket, säger Rune.

Först med stolvärme
Saab gjorde sig redan från början kända för nya tekniska påhitt. De var först med till exempel lykttorkare och stolsvärme något som kom till efter det att en ingenjör ville lösa problemet han hade att kissa efter att han suttit i en kall bil.

Snart körklar
Bilmärket Saab har de senaste decennierna genomgått flera kriser. Men det märks inte bland entusiasterna. Rune har nu ägnat två år av sin tid att renovera upp rariteten. Men den ska inte bara bli fin att titta på den ska användas också.

– Den är tänkt att börja köras i vår, säger Rune som lägger sista handen på bilen som han ägnat så mycket av sin fritid på. Jag tycker man ska använda bilar man renoverat, menar Rune.

Saab 99 Turbo sedan

Visa

Färg: Akaciegrön
Motor: 2,0 liters motor på 145 hk
Toppfart: 195 km/h
Nypris 1978: 63700 SEK

Dragkrok var standardutrustning!

Cirka 300 tillverkades för export till bl.a.
Tyskland, Holland och Schweiz.

Försäljningen gick sämre än väntat och då
såldes den i Sverige istället där den blev en succé.

Ungifär 88 stycken finns registrerade i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer