Foto: SVT

Ersbodaskjutningen: Huvudvittnet hörs i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Huvudvittnet efter dödskjutningen på Ersboda backar från sitt utpekande av den åtalade 30-åringen.

– Jag hade ingen aning om vem som sköt, säger mannen via videolänk i rätten.

Mannen är den ende som i förhör har pekat ut den åtalade 30-åringen. Han skulle först höras under tisdagen i förra veckan, men dök aldrig upp, under torsdagen skulle mannen hämtas av polis men var då försvunnen.

På måndagen finns huvudvittnet slutligen med via videolänk, och fick ge sin version av vad som hände den 23 januari, då en man sköts till döds och tre andra skadades.

Mannen berättade att fyra personer hört av sig innan mordet och velat träffa honom eftersom han var skyldig dem pengar. När de träffades blev det bråk om pengarna.

”Ingen aning om vem som sköt”

Han berättar hur han hörde 7-8 skott och sprang från platsen. Men när åklagaren frågar vem som sköt så ändrar mannen sitt vittnesmål, och pekar inte längre ut 30-åringen.

– Jag hade ingen aning om vem som sköt.

Vittnet, som tidigare själv var huvudmisstänkt för mordet, berättar att han vill avleda polisens fokus genom att peka ut 30-åringen.

– Jag utpekade honom för att polisen inte längre skulle fokusera på mig. Jag visste att han varit på Ersboda. Jag orkade inte mer.

Vittnet har tidigare sagt att han känt sig pressad av polisen och därför ljugit i förhör.

– Ja, det är klart. De hotar ta min frihet, ta min familj. De lägger fram livstidsstraff. Om jag blir misstänkt för mord så säger jag vad som helst för att komma ut därifrån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.