Hör några av uppropen från #nödvärn Foto: SVT

Polisen ett år efter #metoo

Uppdaterad
Publicerad

Ett år har gått sedan meetoo-rörelsen tog fart mot sexuella trakasserier. Polisens egna upprop gick under namnet #nödvärn och idag hade polisutbildningen vid Umeå universitet, tillsammans med polismyndigheten Region Nord en temadag för en mer jämställd arbetsplats.

– Vi vill föregå med ett gott exempel och ha en bra arbetsmiljö, säger Åsa Sjöström, lärare vid polishögskolan Umeå.

Under torsdagseftermiddagen anordnade Polishögskolan i Umeå och Polismyndigheten, Region nord en gemensam temadag om hur man skapar en trygg studie- och arbetsplats, fri från sexuella trakasserier och diskriminering.

– Den här dagen är väldigt viktig. Det är något konkret som gemensamt visar att det här står vi bakom och vi vill se en förändring, säger Åsa Sjöström.

Det är ett år sedan kvinnor världen över gick samman och skapade den rörelse som kallas metoo. Syftet var att uppmärksamma sexuella trakasserier och diskriminering, vilket spred sig till olika yrkesgrupper. Inom polisväsendet i Sverige vittnade närmare 5 000 kvinnor om deras berättelser under hashtaggen Nödvärn och i en sluten facebookgrupp.

– Polisen speglar samhället och metoo har visat att det här finns ju tyvärr överallt, men också inom polisen. Vi är inte unika på så sätt, säger Åsa Sjöström lärare vid polishögskolan  i Umeå.

Läste upp berättelser

Flera av de historier som kommit fram efter metoo lästes upp inför de omkring 150 medverkande inom polisyrket, men på plats var också grundaren av #nödvärn, Meta Broddare.

– Att sådana här dagar anordnas är jätteviktigt som markörer för myndigheter, att andra tar det på allvar och att vi bryr oss om det här, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.