Ett år efter valet: Nordmaling

Uppdaterad
Publicerad

Ett år har gått sedan valet. Det blev maktskifte i fem av länets kommuner. En av dem är Nordmaling där de borgerliga nu styr.

Frågan är om och hur det märks att Nordmaling nu har ett borgerligt styre. Det nya centerpartistiska kommunalrådet Ingemar Sandström tror själv inte att gemene man märkt så mycket förändring under det gångna året.

– Den första tiden efter maktskiftet har gått åt till att skapa en fungerande tjänstemannaorganisation, och eftersom vi länge saknat kommunchef har det varit det primära, säger han.

Oppositionen i form av socialdemokraternas Ulla-Maj Andersson (s) har en annan förklaring till att gemene man inte ser så stor förändring sedan det nya kommunalrådet tillträdde.

– Om man väljer att hålla sig undan då märks man mindre. Det nya kommunalrådet väljer att kanske inte synas så mycket eller finnas här så mycket, säger hon.

Ingemar Sandström (c) bemöter kritiken med att han inte tycker att kommunhuset alltid är den bästa platsen för ett kommunalråd att spendera sin tid. Sandström vill hellre vara ute på fältet och odla sitt kontaktnät.

Stridsfråga – hur ska kommunens verksamhet drivas?

En ideologisk skillnad och en stridsfråga efter valet är synen på hur kommunens verksamhet ska drivas. Det nya borgerliga styret vill konkurrensutsätta nästan all kommunal verksamhet för att se om det går att spara pengar. Ingemar Sandström (c) anser att all kommunal verksamhet ska kunna prövas eftersom det står inskrivet i de målbilder som finns i kommunen att all kommunal verksamhet ska bedrivas kostnadseffektivt och med kvalitet.

– Bedriver man effektiv verksamhet tycker inte jag man behöver vara rädd för att prövas eller mätas med andra. Och gör man det inte, ja, då kanske man ska titta på alternativa driftsformer, säger han.

Oppositionen däremot vill absolut att vård, skola och omsorg ska drivas av kommunen, men har inget emot att den granskas.

– Gör gärna det. Men kom inte och säg att den inte är effektiv. Det tycker jag är fel, säger Ulla-Maj Andersson (s).

Debatten fortsätter

Debatten lär gå vidare i Nordmaling mellan det före detta kommunalrådet och det nya – som nu gjort sitt första år. Ett år som han själv tycker har varit fascinerande.

– Det har varit oerhört spännande att på nåt sätt sätta sig in i den här världen, för det går inte att sticka under stol med att det är en annorlunda värld mot att arbeta i den privata sektorn. Jag tänker framför allt på det ”politiska spelet” – att man kan sitta och vara överens på kammaren, men sedan när det kommer till fullmäktige ska man spela lite teater, skrattar Ingemar Sandström (c).

Ulla-Maj Andersson (s) säger att om kommunalrådet har den uppfattningen måste det ju stå för honom. Men hon tycker att det är ett lätt sätt att smita undan efter ett år.

Bättre samtals- och debattklimat?

Ett av det nya kommunalrådets viktigaste frågor efter maktövertagandet har varit att skapa ett bättre samtals- och debattklimat i politiken i Nordmaling. Något han tycker att han har lyckats med.

– Jag upplever inte att jag och Ulla-Maj Andersson har några som helst bekymmer att prata ihop oss och diskutera, säger han.

Ulla-Maj Andersson (s) däremot är inte lika övertygad om att Nordmaling har ett gott samtalsklimat.

– Om man menar med ett debattklimat att din motpart inte får lägga förslag, ja då är det dåligt. Om man inte kan respektera att det finns andra uppfattningar i politiken – då är det illa och då kan jag tycka att det är ett dåligt klimat, säger hon.

Åsa Mjörndal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.