Evelina Fredriksson: ”Det passar i alla livets situationer” Foto: Leopold Rising/SVT

Evelina har startat Sveriges första institut för positiv psykologi

Uppdaterad
Publicerad

Att använda sig av positiv psykologi som behandlingsmetod är i dagsläget inte så etablerat i Sverige. Det vill Evelina Fredriksson från Umeå ändra på, som nu har startat landets första institut för positiv psykologi med säte i Stockholm.

– Du kan tillämpa det i alla livets områden, det handlar om välbefinnande, säger hon.

Att använda sig av positiv psykologi innebär att man fokuserar på det som är friskt och positivt med det mänskliga psyket, och kan enligt Evelina Fredriksson tillämpas på allting: Samhällen, företag och individer.

– Jag tycker att positiv psykologi passar i alla situationer. Det handlar om att vi verkligen har studerat vad positivt tänkande gör och har vetenskapligt stöd. Vi strävar alltid efter en balans mellan att se problem, risker, och att se det som faktiskt fungerar bra. Målet är alltid att få en realistisk och balanserad bild av verkligheten. ​

Nytt men inspirerande

Yannick Kercoff arbetar som psykolog och är aktiv i Sveriges psykologförbund för Region Västerbotten. Han menar att positiv psykologi som metod är ganska ny för psykologvärlden i Sverige, men känner sig inspirerad av det han hittills tagit del av, och välkomnar initiativet.

– Om man tar depression till exempel, där ett centralt problem är nedstämdhet och meningslöshet kring livet – så bör ju verktyg som försöker lyfta fram de positiva sidorna vara ganska effektiva, vilket man också sett i vissa andra metoder som fokuserar på styrkor.

Rekommenderar vården i första hand

Om man lider av exempelvis depression, kan man då lika gärna vända sig till ett sådant här institut för hjälp?

– Jag skulle rekommendera att man vänder sig till vården i första hand. Även om du använder privata aktörer, gör det i sådant fall i kombination med att söka hälso- och sjukvård.

Det här är positiv psykologi

Den positiva psykologin har sitt ursprung i USA, där begreppet myntades för omkring 20 år sedan av den amerikanska psykologen Martin Seligman.

Positiv psykologi fokuserar på de styrkor, talanger och emotioner som gör att samhällen, organisationer och individer kan nå sin fulla potential för välbefinnande och prestation.

Positiv psykologi har kallats ”vetenskapen om det som gör livet värt att leva”.

Källa: Swedish Institute of Positive Psychology

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.