Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Göran Ericsson, professor i viltekologi förklara hur naturen påverkar oss. Foto: Den stora älgvandringen/SVT & SLU

Experten i Umeå: Därför vill vi följa älgar på tv

Uppdaterad
Publicerad

För femte året i rad är Den stora älgvandringen på SVT i gång. Där får tittaren i realtid följa med på lederna som älgarna vandrat i flera tusen år. Men vad är det som gör att så många väljer att titta och följa älgarna? 

– Det skapar ett lugn, säger Göran Ericsson, professor i viltekologi vid SLU.

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har varit med från slow tv-programmets start bland annat som experter framför kameran. De har tittat närmare på samspelet mellan människan och naturen, och vad det är som gör att människan är så fascinerad av naturen.

Inte bara älgarna intresserar

Göran Ericsson tror inte att det bara handlar om att få syn på älgar, utan också att lugnet och stillheten ger oss ett välbehag.

Den stora älgvandringen

– I stora älgvandringen ser vi väldigt sällan älgar, men vi ser mycket annat. Is, snö, djur, vi hör fåglar. Det händer väldigt lite, och jag tror att det är själva grejen.

I klippet berättar älgexperten om varför så många vill följa Den stora älgvandringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den stora älgvandringen

Mer i ämnet