Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är hälsosam mat, men det beror på hur mycket du äter” – hör Åsa Berggren, professor i ekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, om att äta insekter. Foto: Privat/SVT

Experten om insekter som mat: ”Det blir som man kryddar det”

Publicerad

Framtidens mat – insekter. Eller? Enligt Åsa Berggren, professor i ekologi vid SLU, är insekter en god proteinkälla. Men hon tror inte att det kommer ersätta alla andra proteiner.

Åsa Berggren är professor i ekologi och forskar om insekter som mat. Enligt henne är insekter en mer hållbar källa till protein än exempelvis kött, i och med att insekter äter sådant som vi människor inte äter.

– Alla djur vi föder upp föder vi också upp maten för. Vi producerar jättemycket foder på marker vi annars hade kunnat odla mat till oss själva, säger Åsa Berggren.

Hälsosamt att äta insekter

Förutom att vara ett hållbart livsmedel är insekter även näringsrika.

– De flesta insekter är hälsosam mat, det finns en hel del mineraler och vitaminer i många utav dem, säger Åsa Berggren.

Dessutom är fetter från insekter snarlika de fetter som finns i fisk.

Framtidens mat

På vissa platser i världen äts insekter redan i stor omfattning, men här i Sverige är det fortfarande ovanligt. Men Åsa Berggren berättar att det börjar bli allt mer populärt i Europa.

– Jag tror inte att insekter kommer att ersätta alla proteiner i framtiden, men det kommer kanske vara en del av en mångfaldig kost.

Kan det vara farligt att äta insekter? Och vilken art är godast? Hör svaren i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.