Experter tror på rekordår för skogsfågel

Publicerad

Den varma våren och sommaren har gjort att skogarna är fulla av tjäder och orre. Både jägarna och experter tror att det är ett rekordår när det gäller tillgången på skogsfågel.
– Jag har aldrig varit med om liknande, säger tjäderexperten Kurt Olof Edström.

Morgon, middag, kväll vid åkerkanterna, längs grusvägarna, längs asfaltsvägarna, på gräsmattorna, inne i byarna, ja överallt har det funnits tjäder under de senaste veckorna. Framförallt i norrlandslänen.

– Det är ovanligt gott om ripa i fjällvärlden och gott om orre och tjäder i norra Sverige. Vi har ingen heltäckande bild ännu men vi har fått flera rapporter om det, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket.

Värmen kan ha bidragit

Den varma sommaren med varmt och torrt klimat kan ha varit gynnsamt för tjädern.

– Att det är mindre gott om rovdjur skulle också kunna vara en anledning, men vi har inget bra svar på varför ännu, säger Per Risberg.

 Kurt-Olof Edström, som inventerat tjäder åt Sveaskog och SLU under 20 års tid, säger att han aldrig varit med om liknande: 

– Jag har aldrig sett så vuxna tjädrar redan i starten på jakten, säger han.

Mårdjakt har underlättat

En annan teori som jägarna själva har är att det skjutits mycket mård, vilket lett till att fler tjädrar klarat sig.

– Vi har tagit kring 30 mårdar och det tror jag vi har haft stor fördel av. Det sägs att en mård tar mellan 10 och 12 tjädrar, säger fågeljägaren Birgitta Jonsson.

Jakten på tjäder är reglerad genom en begränsad tid då den får pågå. Och för Birgitta har jakten gått väldigt bra men exakt hur många hon skjutit, det är hemligt.

– Det är tvåsiffrigt i alla fall, skrattar Birgitta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer