Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tar det bara chill!” – se hur Skellefteåborna tacklar den plötsliga sommarvärmen. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Supervärme i norr – Skellefteå och Lycksele hetast i länet

Uppdaterad
Publicerad

Efter snö och minusgrader kommer extremvärme. Nu får stora delar av Norrland temperaturer på väl över 20 grader.

– Jag är väldigt taggad på sommaren, säger Nano Khattab som njöt av solen nere vid älvkanten i Skellefteå.

Våren har lyst med sin frånvaro i norra delarna av landet, med stora snömängder, istäckta sjöar och älvar och minusgrader framförallt på nätterna.

Men nu har det slagit om rejält – från vinterkänsla till högsommarvärme. I veckan väntas temperaturen nå över 20 grader i stora delar av landet.

Meteorologen: ”Ta en kall dusch”

– Det har verkligen svängt snabbt i vädret. När det blir så här varmt är det viktigt att svalka sig till och från. Lite skugga eller kanske en kall dusch är inte så dumt. Sen behöver man också få i sig mycket vatten, säger SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt.

På tisdag förmiddag låg prognosen högt:

– Det blir självklart varmaste temperaturerna i norr i år och Skellefteå ligger i topp i förhandsprognosen. Staden ligger bra till för att bli varmast i landet idag, sa Linnea Rehn Wittskog på SMHI då.

Måste över 26,5 för värmerekord

Kan det blir något värmerekord för maj i Västerbotten?

– Högst temperatur uppmätt i Skellefteå i maj är 30,1 grader (29 maj 1988). Om man ser till första halvan av maj så är högsta uppmätta temperatur 26,4 grader (14 maj 2018). Vi skulle alltså behöva komma upp till 26,5 grader idag för att det ska bli någon typ av rekord och det gör vi nog inte, säger Sjöstedt.

Vid 10-tiden tisdag hade Gävle varmast med 23,8 grader. Lycksele var med på tio-topp-listan med 22 plusgrader. Västerbottens varmaste mätpunkt var enligt SMHI Skellefteå flygplats som nådde 22,4 grader. Torpshammar i Västernorrland toppar listan med 25,4 grader.

I prognosen för onsdag är det riktig sommarvärme – särskilt i Lycksele och Skellefteå med uppåt 24 grader – men inget förväntat rekord.

Artikeln har uppdaterats sedan publicering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.