Foto: SVT Plus

Få följer åldersgräns för energidryck

Uppdaterad
Publicerad

När SVT Plus lät 14-åringar försöka köpa energidryck i Västerbotten fick de köpa i nästan alla butiker, trots att dagligvaruhandeln kommit överens om att inte sälja till barn.

Det är 10-18-åringar som dricker mest energidrycker, enligt EFSA, EU:s motsvarighet till Livsmedelsverket, trots att det står på burkarna att de inte är lämpade för barn.

– De här produkterna är inte nyttiga för någon, men risken att man mår dåligt av dem är större för barn. De har lägre kroppsvikt och inte lika stor tolerans mot koffein, säger Svante Norgren, barnläkare och chef på Astrid Lindgrens barnsjukhus till SVT Plus.

Inga problem att köpa

Personer under 15 år ska inte kunna handla energidrycker med koffein i, det säger livsmedelsbutikernas rekommendationer. Trots det gick det bra för 14-åringar att handla i 11 av 13 matbutiker i Umeå och Vindeln, när TV-programmet Plus testade.

På bensinmackarna gick det ännu lättare att köpa energidryck. Bensinhandlarna har ännu inga gemensamma rekommendationer om åldersgräns för energidryck.

– Vi har ett stort ansvar, och den upplysning vi gett till våra medlemmar är att man ska vara observant på om det är någon som köper väldigt mycket, men därutöver har vi ingen nationell rekommendation, Robert Dimmlich, vd Svensk bensinhandel.

Plus: är det för att ni gör bra business på dem som ni vill sälja dem?

– I grund och botten handlar det om att det finns en efterfrågan och därför säljer vi dem, säger Robert Dimmlich.

Nu ska det dock införas en nationell rekommendation. Efter Plus granskning ska mackarna bara sälja till personer över 15 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.