Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Partierna nominerar män” – hör statsvetaren Jessica Wide i Umeå om varför männen sitter på den högsta posten och vilka konsekvenser det får. Foto: Ida Thellenberg/SVT

Få kvinnor styr i landets kommuner – statsvetaren i Umeå: ”Påverkar politiken”

Uppdaterad
Publicerad

Landets kommuner styrs av män – bara 34 procent av kommunerna har en kvinna på posten som kommunstyrelsens ordförande. Och 42 av landets kommuner har aldrig styrts av en kvinna.

– Det påverkar så klart politikens innehåll, säger statsvetaren Jessica Wide.

Enligt siffror från Jämställdhetsmyndigheten har representationen av kvinnor i landets alla kommunfullmäktige legat på strax över 40 procent under de senaste 30 åren. Så ser det ut även efter valet 2022.

Men på de höga posterna är kvinnorna färre. Endast 34 procent av landets kommuner har en kvinna på posten som kommunstyrelsens ordförande.

– Många ordförande har dessutom suttit länge på posten vilket förstärker bilden av att det är en man som ska sitta där, säger statsvetaren Jessica Wide vid Umeå universitet, som forskat om kvinnors politiska representation.

Mansdominerat

Av Sveriges 290 kommuner är det 42 kommuner som aldrig har haft en kvinna som kommunstyrelsens ordförande, tre av dessa ligger i Västerbotten – Malå, Norsjö och Skellefteå.

– Det handlar om demokrati och jämställdhet i kommunerna och partierna, vi har haft kvinnlig rösträtt i mer än 100 år men ändå är kommunpolitiken så mansdominerad i många kommuner, säger Jessica Wide.

Hör varför det ser ut som det gör och vilka konsekvenser det får i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.