Under tisdagen meddelade Socialdemokraterna hur Umeå kommun kommer att styras efter valet. Foto: SVT

Få unga kommunpolitiker i fullmäktige i Västerbotten

Publicerad

Få av landets kommunfullmäktige representerar sin kommuns befolkning om man ser till ålder och kön, det visar en sammanställning som SVT gjort. I Västerbotten är framförallt yngre människor underrepresenterade i fullmäktige.

SVT har med hjälp av statistik från SCB och Valmyndigheten jämfört kommunernas sammansättning när det gäller ålder och kön med hur sammansättningen ser ut i kommunfullmäktige.

Könsindelningen har varit man eller kvinna, åldersmässigt har befolkningen delats i i tre grupper; 18-38, 39-59 och 60 och uppåt.

För Västerbottens del är representationen när det gäller könsfördelningen i fullmäktige oftast rätt bra, däremot är ålderskategorin 18-38 underrepresenterad i nästan alla länets fullmäktigeförsamlingar, samtidigt som åldersspannet 39-59 är överrepresenterat i nästan alla kommuner.

I till exempel Sorsele är 25 procent av befolkningen 18-38 år, men i fullmäktige är bara fem procent från den kategorin. I Norsjö är tendensen densamma: 25 procent av befolkningen 18-38 år, i fullmäktige är det bara 9 procent från det åldersspannet.

Den kommun där fullmäktige bäst speglar befolkningen utifrån ålder och kön är Vindeln.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer