Foto: TT

Få viltolyckor i Västerbotten

Publicerad

Västerbotten hamnar på 18:e plats i en undersökning om var det sker flest viltolyckor. På 1000 personbilar registrerade i Västerbotten så krockar 4.44 med ett djur, det visar undersökningen som är gjord av försäkringsbolaget IF.

Under hösten är det mycket aktivitet i skogen, både bär- och svampplockare, älgjakt och brunsttider gör att djuren blir mer aktiva och kommer ut på vägarna. I undersökningen har de räknat fram en lista över länen med flest viltolyckor i förhållande till antal personbilar.

– Viltolyckor fortsätter att vara ett stort problem i Sverige. Det är viktigt att hålla ögonen både på vägen och terrängen runt omkring och köra försiktigt, ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​säger Dan Falconer, motorexpert på If.

Olyckorna ökar i Sverige

Västerbotten hamnar långt ner på listan över län med flest viltolyckor, 4.4 olyckor av 1000 personbilar gör att Västerbotten hamnar på 18 plats av totalt 21 län. Värst på listan är Kalmar med 18.6 olyckor av 1000 personbilar.

Trots att Västerbotten stannat på samma placering som man haft tidigare år så stiger viltolyckorna i Sverige totalt med elva procent visar en annan undersökning från Älgskadefondföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.