Foto: SVT

Facket nobbade bud – hamnstrejk i Umeå väntas idag

Uppdaterad
Publicerad

Facket Hamnarbetarförbundet nobbade igår medlarnas slutbud i hamnkonflikten. Nu väntar strejk och lockout i flera hamnar runt om i landet, bland annat i Umeå hamn i Holmsund.

Arbetsgivarparten Sveriges Hamnar svarade ja, men det gjorde inte Hamnarbetarförbundet när det slutliga medlarbudet lades fram. Enligt Hamnarbetarförbundets ordförande i Holmsund, Kent Sehlstedt, var budet allt annat än bra.

– Jag tycker att det är pinsamt att man inte kommer med något bättre. Själva medlarbudet var värre än det vi fått innan och är rakt av arbetsgivarens krav. Det borde vara lite mer ge och ta åt båda håll, säger han.

Vill ha ett eget kollektivavtal

Konfliktens kärnfråga handlar om att Hamnarbetarförbundet vill ha ett eget kollektivavtal men har blivit erbjudna ett hängavtal till LO-förbundet Transport. Enligt Sehlstedt skulle avtalet som Sveriges hamnar erbjudit innebära att Hamnarbetarförbundet skriver fast sig.

Transportarbetareförbundet kan till exempel gå och förhandla dagen efter och kan då skriva vad som helst och då ändras automatiskt Hamnarbetarförbundets avtal också.

– De säger att vi får kollektivavtal men vi har ingen rätt att förhandla om lokala frågor. Vi kan inte förhandla någonstans. Det vi gör bygger på att vi ska kunna företräda våra medlemmar, säger Kent Sehlstedt.

Cirka 40 som berörs

Totalt är de ett 40-tal som berörs, de kommer att jobba fram till klockan 9 men därefter måste de lämna området.

– Jag hade hoppats att de skulle visa oss respekt och förhandla riktigt och inte bara uppehålla oss fyra dagar och inte ge oss något mer. Vi försöker ändå vara seriösa och ha en bra dialog så detta känns respektlöst.

Förstår inte fackets nej

Till TT säger Mattias Dahl, vd på Transportföretagen, att man inte förstår varför facket sagt nej.

– Nej, eftersom det budet som vi fått skulle innebära att vi ingår kollektivavtal med varandra. Det har vi aldrig haft och det är ju det som Hamnarbetarförbundet sagt till oss under hela resan att det är det man är ute efter, säger han till TT.

Även hamnen i Skellefteå berörs av konflikten. Där varslade facket om övertidsblockad, nyanställningsblockad och inhyrningsblockad från och med 23 januari till 6 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.