Fackförbundet Byggnads: Säkerhetsbrister på bygget av Karlgårdsbron i Skellefteå

Publicerad

Enligt fackförbundet Byggnads brister det i säkerhet på bygget av Karlgårdsbron över älven i Skellefteå. Under flera månader har det saknats skyddsräcken och fallskyddsselar.

– Jag tycker att det är förjävligt, säger Daniel Envall, ombudsman på fackförbundet Byggnads.

Bygget av hängverksbron över älven i Skellefteå är i full gång. Bron ska med sina fyra hundra meter bli Sveriges längsta träbro.

Men facket larmar nu om brister när det gäller säkerheten för arbetarna vid bygget.

– Det är strömmande vatten, det är is. Skulle någon ramla ner där får vi väl börja leta dem i bästa fall nere i Bergsbyn, i värsta fall ute i Bottenviken, säger Daniel Envall, ombudsman på fackförbundet Byggnads.

Det har också inträffat tillbud där en arbetare gick genom isen och skar sig på en kniv.

Hör Daniel Envall berätta om vad som hände i klippet.

Det är inte anmält till Arbetsmiljöverket.

Bedömdes inte nödvändigt

Huvudentreprenören Kauno Tiltai skriver i ett mejl till SVT nyheter att den berörda underentreprenören bedömde att anmälan av olyckan inte var nödvändig.

Företaget menar dock att man uppdaterat säkerhetsrutinerna för att det inte ska hända igen. Entreprenören understryker att man tar arbetsmiljön på största allvar och att personal använt flytvästar.

– Med tanke på det här och många andra stora projekt som pågår just nu välkomnar jag verkligen att Arbetsmiljöverket kommer hit, säger Daniel Envall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.