Helena Ling med de två falska enkronorna. Foto: Privat

Falska enkronor upptäckta i Nordmaling

Uppdaterad
Publicerad

Falska enkronor med texten ”Vår horkarl till kung” har upptäckts i Nordmaling.

Det var troligtvis när Helena Ling från Uppsala handlade på Ica i Nordmaling som hon fick de förfalskade mynten i plånboken. Mynten är förutom texten ”Vår horkarl till kung” identiska med riktiga enkronor.

Helena Ling som tillsammans med sin familj hälsar på sina föräldrar i Lögdeå kände till att det florerar falska mynt i landet och har länge tittat lite från och till i plånboken efter de förfalskade kronorna.

Falsk enkrona smädar kungen

– Det var rätt länge sedan jag hörde talas om det här men sedan jag var uppe i Nyåker och gjorde av med alla mynt vi hade på lotter var det tomt i plånboken, säger Helena Ling.

Hon förklarar att det är därför hon är ganska säker på att kronorna kom från Ica butiken i Nordmaling, som var det senaste stället hon besökte och handlade med kontanter.

Otippad överraskning

Det var under tisdagen som hon upptäckte texten som gör narr av Sveriges konung.

– Det är klart att man började skratta för det är ju helt sjukt, säger Helena Ling när hon berättar om vad hon tänkte när hon först läste texten. 

– Det var ju två stycken dessutom så nu vill man ju bara åka in till Nordmaling igen, skrattar hon.

Det är nämligen inte första gången hon får en otippad överraskning i Nordmaling när det gäller pengar. För drygt tio år sedan vann Helena Ling 10 000 kronor på en trisslott som hon köpt i Nordmaling.

– Det kanske är min turplats, skrattar hon och berättar att hon inte bestämt sig för vad hon ska göra med de förfalskade kronorna än.

Stöder inte budskapet

– Nej, jag vet inte. Jag la ut en bild på Facebook och många ville köpa dem så det kanske blir en budgivning, säger hon.

Men Helena Ling förklarar samtidigt att hon vet att det är ett brott att förfalska pengar, så hon vill vara försiktig.

Däremot har hon en god inställning till Kungen och håller inte personligen med om kronornas budskap.

– Nej absolut inte, kungen är en fin kille, skrattar hon. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Falsk enkrona smädar kungen

Mer i ämnet