Foto: Fältgruppen, Umeå socialtjänst

Fältarna oroas över tyngre droger bland unga

Uppdaterad
Publicerad

Fältgruppen i Umeå har det senaste halvåret sett ett trendbrott då tyngre droger så som ecstasy, LSD och amfetamin blivit ett allt vanligare inslag bland ungdomarna. Nu vill man uppmana vuxna att hålla koll på källarutrymmen och cykelförråd, som blivit vanliga samlingsplatser.

Socialtjänstens fältgrupp, eller Fältarna som de kallas, upplever att det blivit vanligare med syntetiska droger bland ungdomar de möter i sin vardag.

Enligt Fältarna så samlas ungdomar från olika områden och hänger i källarutrymmen, trapphus och cykelförråd. I dessa miljöer förekommer både alkohol och andra droger.

- Det handlar om cannabis, men just nu är det också mycket ecstasy, samt tramadol, lsd och amfetamin. Det här gör oss jätteoroade, säger Barbro Hedman, fältassistent på socialtjänsten i Umeå.

En del av de unga som Fältarna stött på är mycket unga.

– Det finns de som är 14 år, säger Barbro Hedman.

Uppmanar vuxna att hålla koll

Nu går Fältarna ut med en uppmaning i sociala medier och ber föräldrar att hålla ögon och öron öppna, hålla koll i bostadsområdet och vid behov vara en besvärlig förälder.

– Vi vill att vuxna ska bli medvetna om att unga samlas på sådana här ställen och hänger. Det är viktigt att föräldrar har koll på sina barn när de är ute och har kontakt med dem under kvällen, säger Barbro Hedman, fältassistent på socialtjänsten i Umeå.

Hon tycker också att andra vuxna ska hålla koll på olika utrymmen där unga kan samlas.

– Hör eller ser man något misstänkt så kan man höra av sig till oss.

Polisen: Känner igen bilden

Manuel Andersson är lokalområdespolis i Umeå och trots att han inte har någon statistik att luta sig på så menar han att fältarna ger en rättvisande bild av läget. En bidragande faktor som han tror spelar in är hur pass enkelt det är att beställa syntetiska droger via nätet.

– Utan att jag har någon statistik så känner jag igen bilden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.