Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det har blivit en chock för personer i närheten” – hör kammaråklagare Irene Falk inför rättegången mot familjehemspappan. Foto: SVT

Familjehemspappa från Västerbottens inland misstänks för hundratals våldtäkter

Uppdaterad
Publicerad

Idag börjar rättegången mot en man i 60-års åldern från en inlandskommun i Västerbotten. Han står åtalad för hundratals våldtäkter mot en flicka som enligt åtalet ska ha pågått under flera års tid. Mannen har tidigare jobbat på ett HVB-hem och även tagit hand om utsatta barn i sitt eget hem.

Det var i juli i år som mannen greps efter att målsägande hade berättat om övergrepp för en närstående. Totalt rör det sig om 22 åtalspunkter – 79 tillfällen av grov våldtäkt mot barn och 178 tillfällen av våldtäkt mot barn. Mannen åtalas även för barnpornografibrott och sexuellt posering eftersom han misstänkts ha filmat en av våldtäkterna. 

– Min klient medger att det har förekommit sexuella kontakter men inte i den omfattning som åtalet beskriver, säger den tilltalades försvarsadvokat Thomas Nyman.

Kammaråklagare Irene Falk säger att mannen och flickan kände till varandra sedan tidigare och att övergreppen började någon gång i april 2016.

– Det har blivit en chock för personer i närheten som inte har fått några signaler eller tecken på att det här pågått, säger kammaråklagaren.

Tidigare familjehemsfar 

Mannen var familjehemsfar under en period som övergreppen ska ha inträffat. Mannen har även jobbat på ett HVB-hem i ett annat län och där har en utredning från IVO, inspektionen för vård- och omsorg, inte visat på några brister.

– Vi blev jättechockade när vi fick veta att detta hade hänt. Det finns inga indikationer på att han gjort något olämpligt under tiden han jobbade här, säger en före detta kollega på HVB-hemmet.

Rättegången mot mannen startar under fredagen vid Lycksele tingsrätt och förhandlingar väntas pågå under sex dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer