Foto: Kriminalvården

Fånge nekades toa – bajsade på sig

Uppdaterad
Publicerad

En fånge på anstalten i Umeå bad om att få gå på toaletten. Men internen nekades – och bajsade på sig. Nu anmäls ärendet till Justitieombudsmannen (JO).

Det var i början av augusti som händelsen inträffade. En intern var ute på promenad på rastgården, fick ont i magen och blev akut bajsnödig.

Personen kontaktade personalen, men enligt anmälaren blev toalettbesöket nekat. Detta med argumentet att bara tio minuter av promenaden återstod.

I anmälan till JO skriver internen:

”Jag var specifik med att jag hade ont och att jag var tvungen att gå in. Innan promenaden var jag också på toa”

Bajsade på sig

Trots detta tyckte personalen att fången skulle vänta ut tiden – men då var det för sent.

”Jag fick avföring i mina kläder och känner mig så kränkt. Att som vuxen människa inte få gå på toaletten i nödläge är förödmjukande, pinsamt och inte acceptabelt.”

SVT Västerbotten har pratat med personal på anstalten som inte vill kommentera ärendet. De hänvisar istället till Kriminalvårdsinspektören som är tillbaka i tjänst på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.