Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT:s reporter klättrar runt i de nya vindskydden vid Rickleån. Foto: SVT

Fantasirika vindskydd byggs längs Rickleån i Robertsfors

Uppdaterad
Publicerad

Robertsfors kommun har låtit arkitektstudenter skapa konstnärliga och utmanande vindskydd på flera platser längs Rickleån. Nu hoppas kommunen att fler ska söka sig ut på djärva utflykter.

– Rickleån med sina fantastiska stigar och vandringsleder är lite outnyttjad, säger Jessica Erlaskog, processledare på kommunen.

Det är tre natursköna platser längs Rickleån som studenter från Umeå arkitekthögskola studerat noga och arbetat fram idéer kring. Slutresultatet är nu sju stycken vindskydd i konstnärliga och ovanliga former som byggts helt i trä.

Aktiva besökare

Företag på orten har bidragit med byggnadsmaterial och annat som varit nödvändigt för byggandet.

– Man kan klättra i dem och vara aktiv som besökare och samtidigt ligga och vila i dem och samtidigt titta på ån och höra bruset och fågelsången, säger Jessica Erlaskog.

Projektet med vindskyddet ingår i det som Robertsfors kommun kallar för samhällsomvandlingen genom att kommunen står inför stora förändringar i infrastrukturen bland annat genom att Norrbotniabanan byggs och dras genom samhället.

Häng med SVT:s reporter upp i vindskydden i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.