Se Mandarinanden som har väckt en del uppmärksamhet i Skellefteå. Foto: Anton Johansson

Färggrann fågel vilse i Skellefteå – ornitolog: ”Har nog rymt från en fågelpark”

Uppdaterad
Publicerad

Bland en flock med vanliga gräsänderna i Skellefteå har en ny färggrann individ dykt upp. Fågeln är en mandarinand som enligt ornitologen Christer Olsson troligtvis rymt från en fågelpark. Se den vackra fågeln i videon ovanför.

Anton Johansson från Skellefteå är varje dag ute och promenerar längs Skellefteälven. De senaste dagarna har han sett en ovanlig fågel bland de vanliga gräsänderna.

– Jag la märke till den för att den är lite udda. Jag har aldrig sett en sådan fågel ute förut. Den är tillsammans med ett 15-tal gräsänder och de verkar vara kompisar, säger Anton Johansson.

”Väldigt vackra fåglar”

Fågeln är en mandarinand och kommer ursprungligen från Östasien. Sverige är inte mandarinandens naturliga utbredningsområde och är relativt ovanlig i Sverige.

– Den är lite vilse och har troligtvis rymt från en fågelpark. De har inte ett vilt ursprung utan är född i fångenskap. De är väldigt vackra fåglar, säger Christer Olsson, ornitolog.

I Holland sägs det enligt Christer Olsson förekommit att mandarinänder parat sig med gräsänder.

– Änder är duktiga på att para sig och om en hane hittar en förrymd mandarinand kanske det kan hända, säger Christer Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.