Så såg prognosen för måndagen ut enligt SVT:s meteorologer på söndagen. Foto: SVT

Hårda vindar stoppar färjetrafiken – varning för stora regnmängder

Uppdaterad
Publicerad

En klass 1-varning kuling har utfärdats för Bottenviken. Det handlar om medelvindar från 14 m/s upp till 25 m/s. På söndagskvällen gick SMHI ut med en varning för stora regnmängder på måndag, nära kusten i södra Västerbottens län.

De kraftiga vindarna innebär att det blir farligt för fritidsbåtar och små yrkesfartyg. Wasaline går nu ut med information om att turerna till och från Vasa med Wasa express imorgon måndag, är inställda. Wasaline kallar väderläget för storm, men enligt SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir når inte vindstyrkorna stormnivå.

Trafikverket meddelar också att färjetrafiken till och från Holmön ställs in från söndag och ända fram till tisdag. Sluttiden är dock preliminär och kan komma att ändras.

På söndagskvällen gick SMHI ut med en klass 1-varning för stora regnmängder, främst kustnära i södra delen av Västerbottens läns kustland. Det gäller under måndagen, och intensiteten kan bli över 35 millimeter regn på tolv timmar.

Prognosen för måndagsdygnet totalt för Umeå är över 60 millimeter regn enligt SMHI:s prognos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.