Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En större balans mellan könen bidrar till mer öppenhet” – hör Moa Snitting Olcén och Ida Lindgren om hur det är att göra värnplikten på Skydd C i Umeå. Foto: Mira Myllyniemi/SVT

Färre kvinnor gör värnplikten – men i Umeå är de i majoritet

Publicerad

Andelen kvinnor som gör värnplikten minskar. Men i Umeå går man mot trenden – här är kvinnorna fler än männen.

– Här utbildar vi värnpliktiga i skydd mot strålning, smitta och gift, det som i media kallas massförstörelsevapen. Den profil vi har passar in på fler kvinnor, säger kompanichef Peter Nilsson på Skydd C.

Fler svenskar ska göra värnplikten och det innebär att allt fler kallas till mönstring och värnpliktsutbildning mot sin vilja. För att Försvarsmakten ska kunna växa behövs också fler kvinnor, men andelen kvinnor som gör värnplikten har minskat.

”Fler samtal om vikten att försvara landet”

Bland de som gör lumpen 2023-2024 är andelen kvinnor bara 19 procent. År 2022-2023 var de 24 procent. Målsättningen är att andelen kvinnor ska vara 30 procent år 2030.

– Om vi bara når killarna, så är det bara de som förstår vad försvaret av Sverige innebär. Ju fler tjejer vi har, desto fler samtal runt matborden har vi om vikten av att försvara landet, säger kompanichef Peter Nilsson på Skydd C.

Men på Totalförsvarets skyddscentrum i Umeå är över hälften av de värnpliktiga kvinnor. Det är den högsta andelen i landet.

– Jag tror att vi har ett mera öppet klimat och man har väldigt lätt att prata om känslor med alla, säger Ida Lindgren, värnpliktig i Skydd C.

Grundutbildningen är den samma på alla enheter

Själva grundutbildningen i Umeå är den samma som på alla andra enheter i landet.

– Jag är säker på att det finns vissa fördomar om att utbildningen här kanske är lättare och så. Men det är den inte, den är precis den samma, säger Moa Snitting Olcén, värnpliktig i Skydd C.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.