Arkivbild. Foto: SVT

Färre dör i skoterolyckor: ”Attityderna till alkohol är striktare”

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste 40 åren har snöskotern blivit allt populärare och det har varit ett olycksdrabbat färdmedel. Mellan 1973 och 2017 dog hela 350 snöskoterförare – men nu har den negativa trenden vänt.

Värst var det för drygt tio år sedan då 18 förare omkom under ett år, men säsongen 2016/2017 kom vändningen där åtta förare omkom under samma tidsperiod.

– Det finns flera orsaker till förändringen. Snöskotrarna blir allt bättre, fler förare skaffar förarbevis, kunskapsnivåerna blir bättre och attityderna till alkohol striktare, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Nationella Snöskoterrådet i ett pressutskick.

Enkätundersökningar – visar på striktare attityd till alkohol

Nationella Snöskoterrådet bildades 2007 för att minska de allvarliga snöskoterolyckorna som inträffade under tidigt 2000-tal. Det har genomförts flera enkätstudier med skoterförare, i den senaste svarade över 1600 personer och det visade det sig att det blivit en striktare attityd till alkohol.

En studie från Umeå universitet visar även att hälften som dött i skoterolyckor varit kraftigt berusade – nu tar fler än nio av tio förare avstånd från alkohol i samband med körning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.