Foto: SVT

Fastighetsägare kritiska till tänkt vindkraftspark

Uppdaterad
Publicerad

Ett 50-tal fastighetsägare kring den planerade vindkraftsparken i Olofsberg utanför Åmsele är kritiska till bygget. Även i sociala medier har personer med anknytning till orten bland annat startat en namninsamling i protest.

Helge Brändström är en av fastighetsägarna som inte vill att man bygger i Olofsberg. Han har svängt i frågan då det ursprungliga området som kommunen anvisat vuxit i storlek med drygt fem gånger.

– Vi är inte emot vindkraft, men här finns det så många konkurrerande intressen, varav vissa är riksintressen, säger han.

Inget av de bolag som planerar bygga vindparkerna i Rambo och Olofsberg har lämnat in någon ansökan än, men planerar att göra det senare under hösten eller i vinter.

Frågan lyfts i veckan

Redan i veckan kommer politiken i Vindeln att börja lyfta frågan. Kommunen är skyldiga att hålla samråd och föra dialog med invånarna – något som inte är helt enkelt under en pandemi.

– Vi kommer ta upp frågan på kommunstyrelsens arbetsutskott i veckan. Vi måste fundera över hur vi ska hantera den, tjänstemännen får komma fram med ett förslag och vi måste föra dialog med medborgarna, även om det är coronatider. Sedan måste vi besluta hur processen ser ut för kommunens räkning, säger Mathias Haglund (S), kommunalråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.