Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Stekenjokk, några mil västerut mot norska gränsen slogs nytt svenskt vindrekord. ”Riktigt friskt väder här i fjällen”, skriver fotografen Ulf. Foto: Ulf Kanon

Fastslaget: Nytt svenskt vindrekord i Stekenjokk: ”Går inte att fatta – fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har fått ett nytt svensk rekord i medelvind. I Stekenjokk uppmättes en medelvind på 51,8 meter per sekund – därmed slogs rekordet det sju år gamla rekordet.

– Det går inte att fatta kraften i den vinden, det är fruktansvärt. Man har inte en chans att kunna stå upp, säger SVT:s meteorolog Per-Erik Åberg.

Det förra rekordet noterades även det i Lapplandsfjällen i Stekenjokk. I januari 2017 blåste det 47,8 meter per sekund i medelvind. Det nya rekordet är 51,8 meter per sekund.

– Det är nytt svenskt rekord. I byarna blåste det dessutom nästa 60 meter per sekund, säger SVT:s meteorolog Per-Erik Åberg.

”Du kan inte stå upprätt”

Gränsen för orkan går vid 33 meter per sekund, det här är rejält mycket mer än det.

– I orkanvindar kan du inte stå upprätt. Det här är verkligen jättemycket.

Kan du förklara hur stark vinden är?

– Man kan säga att det motsvara ungefär 185-190 kilometer i timmen om man kör bil. Tänk dig att stå på ett biltak i den hastigheten, det är ju helt omöjligt, säger Åberg, som tycker det är svårt att gissa hur länge det svenska rekordet kommer att stå sig.

Vindstyrkorna kommer att fortsätta under torsdagen, för att sedan snabbt avta under kvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.