Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör polisen Per Rudberg: ”De ser stabila ut men har en ganska hög tyngdpunkt” Foto: Tommy Forsgren/SVT

Fem döda på fem år i fyrhjulingsolyckor – bara i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit allt populärare att köpa fyrhjuling de senaste åren. Men det är en fordonstyp som är välrepresenterad i olycksstatistiken. Endast i Västerbotten så har fem personer avlidit och 40 skadats under de senaste fem åren.

Bara den senaste veckan har fyrhjulingar varit inblandade i två olyckor i länet där förarna skadats allvarligt. Ett av problemen med fyrhjulingar är att fordonet kan registreras på så många olika sätt.  

Beroende på hur den är registrerad avgör även om den endast får köras i terräng eller på allmän väg. Det är upp till ägaren att ta reda på vad som gäller.

– Jag upplever att folk inte direkt har koll på hur deras fyrhjuling är inregistrerad och vilka säkerhetskrav som följer med det, säger Per Rudberg, förundersökningsledare vid Västerbottenspolisen.

Mer information om vad som gäller för de olika typerna av fyrhjulingar finns hos Transportstyrelsen.

Olycksstatistiken

Visa

• 40 personer har rapporterats skadade (i olika grad) i samband med fyrhjulingsolyckor i Västerbotten från 2014 till och med juni 2019.

• 5 personer har dött till följd av fyrhjulingsolycka i länet under samma period.

Statistiken baseras på information från polisen och akutsjukvården. Antalet olyckor bör ses som ett minimiantal, eftersom sökresultaten är baserade på fritextsökningar, då fyrhjulingolyckor inte verkar ha en egen anmälningskod. Det finns också en viss eftersläpning i rapporteringen.

Källa: Transportstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fyrhjulingsolyckor i Västerbotten

Mer i ämnet