Foto: TT

Fem orter gör upp om testcenter

Uppdaterad
Publicerad

Det finns planer på ett testcenter i norra Sverige för vindindustrin. Just nu är fem orter aktuella i Västerbotten, Norrbotten och Jämtland.

Testcentret skulle kosta 100-150 miljoner kronor att etablera och innebär att det blir en plats där vindkraftsindustrin från hela Europa kan komma för att pröva och forska kring ny utrustning.

Bakom planerna står det svenska forskningsinstitutet RISE och nederländska ECN, Energy Research Centre of The Netherlands. De har nu kommit överens om att samarbeta om utvecklingen och driften.

Fem orter aktuella

Enligt projektledaren Stefan Ivarsson är fem orter aktuella i norra Sverige, men han vill inte säga vilka det handlar om. Bara att de ligger i Västerbotten, Norrbotten och Jämtland.

– Just nu tittar vi på de här fem platserna, bland annat ur meteorologisk synvinkel. Vi har dialog med de berörda kommunerna, säger Stefan Ivarsson till SVT Västerbotten.

Testcentret skulle innebära ett tiotal arbetstillfällen, det handlar om personer som jobbar med själva driften. Men sedan tillkommer andra tjänster, bland annat boende, restauranger m.m för de företag som nyttjar testcentret. Men finansieringen är fortfarande inte löst.

– Vi hoppas bland annat på EU-medel. Det här centret är viktigt för hela Europa, om vi ska kunna ersätta europeisk kolkraft, säger Stefan Ivarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.