Arkivbild från Trästocksfestivalen. Foto: Patrik Samuelsson

Festivalarrangörer utbildas av polis och RFSU

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Livemusik i Sverige startar nu ett samarbete med Polisen, RFSU och festivalarrangörer för att diskutera hur man kan stärka säkerheten vid festivaler och konserter. Skellefteå är den enda platsen utanför storstadsområdena där utbildning sker.

Utbildningsinsatserna handlar om att undvika sexuella ofredanden och fickstölder, stoppa förfalskade biljetter och jobba förebyggande gällande ordning där polisen också utbildar i trygghetsskapande åtgärder. Under utbildningsträffarna utbildar RFSU om förebyggande åtgärder mot sexuella övergrepp.

– Vi kommer att prata om ömsesidighet, samspel, kommunikation och rätten till sin egen sexualitet, säger Pelle Ullholm, RFSU inför den första utbildningsträffen som hålls på onsdagseftermiddagen i Skellefteå.

Bland annat under Trästocksfestivalen i Skellefteå i fjol anmäldes tolv sexofredanden och nu är Skellefteå den enda platsen utanför storstäderna i söder där den förebyggande utbildningen hålls.

Bygger upp kunskapsbank kring evenemang

Just nu håller också en nationell kunskapsbank på att byggas upp med olika metoder för att trygga och säkra evenemang.

– Varje evenemang är unikt, men det finns också likheter och därmed erfarenheter som andra kan ha nytta av. Därför är vi angelägna om att få input från så många arrangörer som möjligt, säger polismästare Emelie Kullmyr, som deltagit i utvecklingsarbetet.

LÄS ÄVEN: Flicka blev sexuellt ofredad i publiken under spelning

Stockholm enda staden i Norrland

Den modell för samverkan som används är beprövad och framtagen av Brottsförebyggande rådet (Brå). Den innebär att i god tid ta fram en gemensam lägesbild kring evenemanget, identifiera problem och risker, hitta orsakerna bakom och tillsammans bestämma vilka åtgärder som behöver genomföras.

Livemusik Sverige anordnar utbildningsträffar i Malmö, Göteborg, Stockholm och Skellefteå under maj månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.