Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Finns gott om liv där” – hör miljöforskaren Jan Albertsson och Naturskyddsföreningen om projektet. Foto: Lukas Deininger/SVT

Miljöforskaren Jan Albertsson ser risker med mineralplanerna i Bottenviken: ”Vi har för dålig kunskap”

Publicerad

Planerna på att ta upp metaller från havsbotten i Bottenviken oroar flera. Både Skellefteå kommun och Umeå marina forskningscentrum menar att det saknas kunskap och att flera frågor måste får svar.

– Miljön i Bottenviken är tämligen unik med ett bräckt innanhav. Vi har för dålig kunskap och frågan är om livsmiljön förändras när man tagit upp nodulerna, säger Jan Albertsson som är miljöanalytiker på Umeå marina forskningscentrum.

På havsbotten i Bottenviken ligger miljögifter från industrin lagrade i bottensedimentet. Bottenviken sticker ut när det kommer till kvicksilver, arsenik och bly. Jan Albertsson ser en risk för att gifterna sprids i vattnet när mangannodulerna ska tas upp.  

– Upptagningen kommer att orsaka en viss grumling av vattnet och att små partiklar sprids. Dessa kan ha miljögifter knutna till sig och det finns en risk att de sprids i kretsloppet, säger han. 

”Kan bara göra gissningar”

Jan Albertsson befarar att projektet med att ta upp mangannodulerna går för fort utan att riskerna hinner utvärderas ordentligt.  

– Det är ett stort projekt med ny teknik i havsområden där vi aldrig gjort på det här viset tidigare. Vi har dålig kunskap om konsekvenserna i dagsläget. Vi kan bara göra gissningar. 

Skellefteå kommun vill se fler studier

Skellefteå kommun följer projektet och efterfrågar fler studier.  

– Vi vill se noggranna sedimentprover på tungmetaller. Vi vill också se en analys på bullersidan. Vi vill veta om det kommer att börja bullra i naturreservatet vid Bjuröklubb, säger Mattias Varg som är kommunekolog. 

Peter Lindberg är vd på företaget Scandinavian Ocean Minerals, som fått undersökningstillstånd för att börja undersöka havsbotten och ta upp mangannodulerna.    

– En förutsättning är att den här verksamheten påverkar miljön marginellt eller helst ingenting. Vi jobbar hela tiden med miljöaspekten och gör undersökningar. Det här kommer vara de mest omfattande undersökningarna som skett under vattnet i Sverige. Visar det sig att den här verksamheten har för stor påverkan så kommer vi inte att fortsätta, säger Peter Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.