Annelie Nordins son som pendlar mellan Nordmaling och Umeå fick sitt studiebidrag indraget på grund av ogiltig frånvaro som en konsekvens av tågförseningarna. Foto: Privat/SVT

Fick studiebidraget indraget på grund av tågförseningar

Uppdaterad
Publicerad

Inställda och försenade tåg i Nordmaling har ställt till med stora problem för pendlarna. Det är inte bara arbetspendlare som drabbas utan även skolelever, som missar prov och riskerar att förlora sitt studiemedel från CSN. För Annelie Nordins son var det exakt det som hände.

Efter vinterns problem med inställda och försenade tåg hade Nordmalings kommun och Tågkompaniet ett möte. Tågkompaniet lovade då att utreda frågan och återkomma med en handlingsplan. Men utvärderingen kommer enligt Tågkompaniet troligen ske först under andra halvan av april, detta rapporterade SVT om den 18 mars.

Kommunalrådet Madeleine Jakobsson (C) berättade då att tågstrulet hade börjat ställa till problem för de skolungdomar som pendlar, och att flera elever riskerade att få sina CNS-utbetalningar indragna.

”De tappar skoltiden”

För Annelie Nordins son var det exakt det som hände, han fick CSN indraget. I början av mars fick de beskedet då han hade alldeles för mycket ogiltig frånvaro på grund av tågförseningarna. Familjen har överklagat beslutet men enligt Annelie är det kanske inte det indragna studiebidraget som är den tuffaste smällen.

– Det är så klart inte kul men det kanske inte är det värsta. Det värsta tänker jag är att de tappar skoltiden, det tycker jag är värre. Nu går min son i årskurs 1 på gymnasiet men om man går i årskurs tre när det är nationella prov där det är obligatorisk närvaro är det ännu värre, säger hon.

Har hittat en lösning

Efter beskedet har familjen tillsammans med Dragonskolan, där sonen Jonathan går, kommit fram till en lösning.

– Skolan har gått in och ändrat frånvaro, till giltig, det har rektorn gjort utifrån tågstrulet som varit. Sen har man skapat ett system att nu när tåget är inställt eller försenat att han ska fota informationstavlan för att verifiera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.