Enligt en undersökning som Folkhälsomyndigheten gjort lider i genomsnitt 45 procent av nackbesvär i Uppsala län. Foto: TT

Fick gå själv till akutbil – hade brutit nacken

Uppdaterad
Publicerad

Mannen hade ont i nacken efter att ha ramlat framstupa i Åsele. Trots det fick han gå själv till akutbilen när hjälpen till slut anlände till platsen. Senare konstaterades att han hade flera frakturer i nackkotorna. Nu riktar IVO kritik mot ambulanspersonalen.

Mannen hade ramlat framstupa och fått en mindre sårskada i pannan. Mannen fick hjälp och på platsen bedömdes skadan som lindrig av en sjuksköterska på plats.

Enligt den journal som skrevs i samband med olyckan hade mannen också klagat över nack- och höftsmärta efter fallet. Personalen antecknade bland annat att mannen inte ville rotera huvudet, men att han i övrigt verkade må bra.

Gick till ambulansen

Mannen fick övertalas att följa med för läkarundersökning på Åsele sjukstuga, och gick själv en kortare sträcka till akutbilen iförd halskrage. På sjukstugan kom det senare fram att han hade flera frakturer i nackkotorna, något som personalen missat vid olycksplatsen.

IVO, inspektionen för vård och omsorg, riktar nu kritik mot att sjukvårdarna på plats inte upptäckte skadan i tid, men poängterar att det fanns förmildrande omständigheter.

Var alkoholpåverkad

”I det här fallet var patienten alkoholpåverkad, vilket kan ha försvårat bedömningen av eventuella skador i akutskedet. Detta tillsammans med att patienten fick övertalas mot sin vilja att följa med för vidare undersökning, förklarar att ambulanssjuksköterskan underlät att immobilisera patienten vid förflyttning mellan skadeplatsen och akutbilen.” Så skrev inspektionen bland annat i beslutet.

IVO riktar även kritik till vårdgivaren för otydlighet i personalens rutiner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.