Foto: SVT/TT

Anna fick vänta fem timmar på polisen

Uppdaterad
Publicerad

Det kan ta timmar innan polisen anländer när du utsatts för brott i inlandet. Det blev Anna och Ola Ludvigsson varse när deras butik drabbades av tjuvar. Det tog fem timmar från att de slog larm till att polisen var på plats. ”Det är inte acceptabelt”, säger Anna.

Egentligen hymlar ingen om att det råder brist på poliser i norra Sverige. Facket slår larm om att personalen går på knäna och polisledningen sticker inte under stolen att de behöver bli fler poliser i inlandet.

– I grund och botten har vi samma intressen, men det finns inga arbetslösa poliser att anställa, säger Lars Wahlberg, som är polisområdeschef i Västerbotten.

Effekten börjar märkas

Polisen har under året till och med försökt locka tillbaka redan pensionerad personal. Några har tagits tillbaka vid tillfällen, men det är ingen långsiktig lösning.

I Västerbottens inland börjar effekten av polisbristen märkas. Flera som SVT Nyheter Västerbotten talat med upplever att polisen inte har någon närvaro där de bor.

– Jag har vid ett tillfälle försökt få kontakt med polisen men fått veta att det inte finns någon i tjänst och de som är i tjänst är tre timmar bort. Då har man insett att det är lika bra att lägga på luren, säger Sören Hellqvist i Storuman.

Vilka konsekvenser tror du bristen på poliser kan få?

– Jag höll på att säga att det kan ju inte bli värre än vad det är nu, men det kommer det förmodligen att bli. Poliserna behövs ute på fältet och synas. De behöver vara även hos oss på glesbygden, säger han.

En polispatrull på en jätteyta

Vid tre tillfällen i sommar har polisbristen visat sig extra tydligt, när det bara funnits personal nog till en enda polispatrull i hela södra Lappland, som ska täcka en yta nästan lika stor som Danmark.

Men enligt facket är bristen på poliser stor under hela året, även om extra påtaglig under semestern.

I slutet av januari fick 400 elever vid skolor och förskolor i Sorsele evakueras efter att ett hot inkommit på appen Jodel. Då fick polisen köra från Vilhelmina och Storuman eftersom Sorselepolisen hade ledigt efter att ha jobbat natt – ett avstånd på 14 respektive sju mil enkel väg.

Fick hjälp fem timmar efter larm

När Anna och Ola Ludvigssons bensinstation i Storuman i april utsattes för ett inbrott tog det fem timmar innan polisen var på plats. I det fallet handlade det om flera missar från polisens sida. Situationen är ohållbar tycker Anna.

– Det är inte acceptabelt att det ska ta sån vansinnig tid. Vi har personal som vi ansvarar för. Tänk om det här hade varit ett pågående rån, vad hade hänt då? Det hade hunnit hända en hel del, säger hon.

I fallet hade flera personer också vittnesuppgifter att lämna till polisen, men hördes aldrig. Inte förrän två veckor senare när den lokala polisen var in, av en händelse, för att tanka tog de tag i utredningen, berättar Anna Ludvigsson. Nu har den ändå lagts ned, utan att någon gärningsman påträffats.

– Det förstår jag. Det här är ju priolågt redan från första början, säger hon.

Finns en prioritetsordning

Lars Wahlberg bekräftar för SVT att det finns en klar prioriteringsordning.

– Prioritet ett är ärenden som kräver omedelbart ingripande, fara för liv och hälsa. Sedan finns det en fallande skala. Vid ett inbrott behöver man inte vara på plats omedelbart, säger han.

Men många upplever att det inte finns en polisnärvaro och känner en oro över det.

– Vi har så klart en massa poliser i inlandet. Vi behöver bli några fler. Det är inget snack om den saken. Men medborgarna behöver aldrig tvivla på att vi kommer och hjälper till.

Polisläget södra Lappland

Siffror för idag + tappade och tillkomna de senaste tre åren:

• Vilhelmina 16 poliser kvar. Har tappat 14 poliser. Två har tillkommit, varav en är mammaledig, en på väg därifrån.

• Storuman 8 poliser kvar, varav två är deltidstjänstlediga. Har tappat fyra poliser. Två har tillkommit, varav en är tjänstledig.

• Lycksele 22 poliser kvar, varav 18 i yttre tjänst. En del är utredare och polisaspiranter, en halvtidsjukskriven, en jobbar bara dagtid, en är hundförare (och behövs ofta på andra ställen), en är lokalpolisområdeschef.

Totalt antal poliser kvar idag: 46 stycken

Totalt tapp de senaste tre åren, minus tillkomna: 14 stycken

Källa: Peter Burman, huvudskyddsombud polisen Västerbotten

Kommentar till läget:

”46 ser jättemycket ut på papperet, men när jag tittar och ser hur många som klarar av att sitta i en polisbil 24/7 blir det inte många kvar på grund av deltidare, hög arbetsbelastning och så vidare”, säger Peter Burman som är huvudskyddsombud vid polisen i Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.