Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en gammal metod som man jobbat med i Finland” – hör om bekämpningssättet Foto: Mikael Assmundsson/SVT

Finsk metod ska stoppa invasiva växten jättebalsamin

Publicerad

Arbetet med att stoppa den invasiva växten jättebalsamin fortsätter i Västerbotten. Nu hoppas länsstyrelsen på hjälp från allmänheten när de ska testa ett så kallat Talko – där man hjälps åt att plocka.

– Man träffas helt enkelt tillsammans och hjälps åt med ett jobb som är för tufft att utföra ensam, säger Linda Backlund, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Västerbottens län.

Metoden är med andra ord enkel, men kräver sin uppslutning. Det finns också regler som man behöver förhålla sig till när man plockar invasiva växtarter. Resterna får inte kastas i naturen eller i kompost. Då är risken stor att de sprider sig.

Testar metoden i Umeå kommun

Länsstyrelsen kommer att testa metoden i Holmsund/Obbola 2-3 augusti och kommer då finnas på plats med en container att slänga växtmaterialet i. Läs mer om det på myndighetens sajt.

– För att det ska fungera så krävs det ju att folk kommer. Det är lite av det som är grejen med bekämpning av invasiva arter. Det är inte ett jobb för en person, utan det berör oss allihop.

Samtidigt är myndigheten beroende av hjälp med att upptäcka var de invasiva arterna sprids. Allmänheten uppmanas att rapportera fynd på av växt eller djur på Artportalen.

Se mer om metoden Talko och växten jättebalsamin i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.