Skiss över den nya färjan. Foto: Wasaline

Finska regeringen skjuter till pengar till Kvarkenfärjan

Publicerad

Finansieringen av den nya Kvarkenfärjan mellan Umeå och Vasa har nu kommit ett steg närmare. Den finska regeringen skjuter till 10 miljoner euro och ytterligare stöd föreslås.
– Det är såklart glädjande att den finska regeringen tagit ett beslut och tar ansvar i frågan, säger Hans Lindberg (S), kommunalråd i Umeå.

Den finländska regeringen har beslutat att skjuta till 10 miljoner euro till Kvarkenprojektet i sin tilläggsbudget. Dessutom föreslås att Kvarkenfärjan ska få ytterligare 10 miljoner i innovationsstöd, det rapportera Svenska Yle.

– Det gör det lättare för oss att trycka på den svenska regeringen, säger Hans Lindberg (S).

”Oerhört viktig”

Lindberg menar att en färja mellan Umeå och Vasa är viktigt inte bara för Umeå utan för hela länet och för hela norra Norrland.

– För en stad som Umeå som ligger i norra Sverige är bra kommunikationer en förutsättning för att industrin och näringslivet ska kunna växa och fortsätta att utvecklas. Och därför blir en östvästlig förbindelse oerhört viktig, säger Lindberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer