Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Alice Holmström/SVT

Fiskare larmar: ”Katastrofdåligt med strömming”

Publicerad

Det rekorddåliga strömmingsfisket längs kusten ser ut att hålla i sig även i år. Nu larmar lokala surströmmingstillverkare att hela kulturen kring den fermenterade fisken är hotad om man inte gör något för att rädda bestånden.

– Alla som gör surströmming har fått in mycket mindre fisk i år än förra året som var katastrofdåligt, säger Björn Lundgren, delägare Rovögerns fisk.

Från fångster på hundratals kilo till några enstaka strömmingar per natt. Nu vittnar fiskare i länet om att förra årets dåliga fångster fortsätter även i år.

– Igår fick vi 1,6 kilo, gången innan det fick vi åtta strömmingar, säger Lars Lundgren, fiskare i Rovögern.

På Rovögerns fisk tillverkar de normalt drygt 5 000 burkar surströmming per år. Ifjol blev det endast 500 burkar på grund av strömmingsbristen, som ser ut att hålla i sig.

”Fruktansvärt dåligt”

Fiskare i Gävle och Sundsvall har larmat om strömmingsbrist länge. Nils-Erik Sjöström i Obbola utanför Umeå, menar att de klarat sig bättre längre norrut men de senaste åren har problemen spridit sig även hit.

Han upplever att strömmingsbeståndet numera mest består av små fiskar som inte fastnar i några nät. 

– Vi har fått mer än i fjol men det är fruktansvärt dåligt. Ifjol fick vi 10 procent av behovet och i år har vi fått 20 procent och då har vi haft tur och råkat hitta fisk, säger Nils-Erik Sjöström, fiskare i Obbola och fortsätter:

– Det ser illa ut för framtiden.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.