Norges fiskeriminister Harald T. Nesvik menar att det inte är aktuellt att förbjuda fisketurister att ta hem laglig mängd fisk. Foto: Tommy Forsgren, SVT / Øyvinn Myge, NFD

Fiskeriministern: ”Inte aktuellt med fiskestopp för turister”

Uppdaterad
Publicerad

Det förs politiska diskussioner i Norge om fisketurismen i landet – men ett totalstopp för turister att föra ut fisk ur landet är inte aktuellt. Rubrikerna har dock skapat oro bland fiskare och turistföretag i Sverige.

Frågan om ett totalförbud för turister att ta med sig fisk ut ur Norge blev aktuell för någon vecka sedan. Men nu menar fiskeriminister Harald T. Nesvik att det inte är aktuellt. Han är dock beredd att ta krafttag mot smugglare och oseriösa aktörer som inte följer det regelverk som finns.

– Det är helt oacceptabelt när turister kommer till Norge med målet att smuggla så mycket fisk som möjligt över landsgränsen. Sådana ”turister” vill vi inte ha, säger fiskeriminister Harald T. Nesvik till SVT.

Nytt regelverk

Ministern har bjudit in berörda aktörer till möte senare i höst för att ta itu med fisksmugglingen, men det handlar främst om att se till att det nuvarande regelverket efterlevs.

2018 infördes ett nytt regelverk för den norska fisketurismen. Böterna för den som tar hem mer än tillåtet har dubblerats, ett fångstrapporteringssystem har införts och gränskontrollerna har ökat.

 – Jag är öppen för att överväga alla goda åtgärder som kan stärka förvaltningen av fiskeresurserna och turistfiskets rykte. Dessa företag bidrar till ökad aktivitet och jobb i många kustsamhällen, säger Nesvik.

”Välkomna till Norge”

Diskussionerna om ett eventuellt stopp för fisketurister att ta med sig något hem hann emellertid skapa en del oro även i Sverige. 

Anders Hedlund från Umeå är fiskeguide och arrangerar resor till Norge där de samarbetar med lokala företagare. Han är noga med att informera om den lagliga kvoten för sina gäster och menar att ett fiskestopp skulle vara förödande.

– Då är det bara att lägga ner om man inte ens får ta hem en fisk, säger Hedlund.

Men enligt fiskeriminister Harald T. Nesvik behöver han inte oroa sig.

– Nej, så länge man följer regelverket som finns är fisketuristerna välkomna till Norge och fiska, säger Nesvik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer