Fjällräddare larmades – tre dagar för sent

Uppdaterad
Publicerad

Problemen med mobiltäckningen i Borgafjäll är så allvarliga att larm från LKC kommit in tre dagar för sent.
– När det är mycket folk här kan man varken ringa ut eller bli nådd, säger fjällräddaren Magnus Nilsson.

Påsken 2014 pep det till i Magnus Nilssons telefon. Innehållet? Sms från LKC (länskommunikationscentralen) om att det skett en olycka i  Borgafjäll. Men det fanns ett problem – larmet var tre dagar gammalt.

– Det är otroligt allvarligt. När det är mycket folk här är kapaciteten för liten. Det var när folk började åka hem igen som det frigjordes utrymme på nätet, säger Nilsson som i just det fallet hade tur då en annan fjällräddare nåtts av meddelandet.

Problematiken kvarstår idag.

Hur stora marginaler har man, hur länge kan man vänta?

– Är det en olycka som har skett kan det vara väldigt kort tid det handlar om. Det gäller att vara ute på plats snabbt och larmningen är inte det som får ta lång tid, säger han och fortsätter:

– Det är små marginaler när det gäller kommunikationen.

Har du gjort SVT:s bredbandstest?

Visa

Vill du veta hur prisvärt ditt bredband är? Svara på några enkla frågor om ditt bredband och hjälp oss kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Testet hittar du här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer