Hör Harriet Söder, vd för Länstrafiken i Västerbotten, varför fler är missnöjda med kollektivtrafiken Foto: SVT

Fler åker buss i Umeå – men färre är nöjda

Publicerad

Inställda turer och försenade bussar bidrar till att Länstrafikens ”nöjdhetsindex” har fallit från åttonde till tionde plats i landet.

– Vi har haft mycket tjorv i vinter, många inställda turer och andra problem, säger Harriet Söder, vd för Länstrafiken i Västerbotten.

Trots att nöjdheten försämrats ökar bussåkandet i Umeå. Här tog 80 000 fler personer bussen under januari och februari i år jämfört med samma tid i fjol.

Införandet av så kallad tiominuterstrafik på vissa linjer spelar in enligt Länstrafiken.

– Ibland är det trångt, men oftast fungerar det jättebra, säger Anna-Karin Eriksson som väntar på bussen på Vasaplan i Umeå.

Fulla bussar – passagerare får stå

Men trots de täta avgångarna kan det ändå bli ont om platser.

– På morgonen och eftermiddagen är det fulla bussar och en del passagerare får stå, säger busschauffören Tomas Wikström.

 I övriga länet sker ingen förändring av antalet personer som väljer att åka buss. Och när det gäller hur nöjda kunderna är går alltså utvecklingen bakåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.