Professor Joacim Rocklöv vid Umeå universitet har studerat spridningen av coronaviruset på lyxkryssaren Diamond Princess. Foto: TT / SVT

Fler blev smittade efter karantän på lyxkryssare

Uppdaterad
Publicerad

Tanken var att begränsa smittspridningen med en karantän på lyxkryssaren, istället förvärrades den visar forskning vid Umeå universitet.

Japanska myndigheter satte i början av fabruari yxkryssaren Diamond Princess i karantän när en person smittas av coronaviruset.

När karantänen släpptes efter ett par veckor hade över 600 passagerare smittats.

Hög spridningstakt

Spridningstakten på fartyget var fyra gånger högra än på de värst drabbade områdena på land i Kina konstaterar forskarna.

– Om man istället hade evakuerat fartyget direkt när det anlöpte Yokohama och då tagit hand om dem som testats positivt och andra som kunde vara i riskzonen, hade sannolikt inte mer än totalt ett 70-tal smittade men inte ännu insjuknade släpps ut, till skillnad från flera hundra senare. Försiktigheten med att hålla hela fartyget i karantän var i och för sig begriplig, men eftersom spridningsrisken är så hög på fartyget kan det beslutet ifrågasättas, säger Joacim Rocklöv, professor vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin.

Samtidigt visar studien att om inga försiktighetsåtgärder med isolering tagits på fartyget hade viruset smittat ytterligare 2 300 personer.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Journal of Travel Medicine.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer