Foto: SVT/ TT, Christine Olsson

Fler i norra Sverige döms för hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fällande domar för hets mot folkgrupp ökar snabbt i norra Sverige. Detta visar siffror från tingsrätterna.

En anledning kan vara gruppen Näthatsgranskaren, som anmält många fall av misstänkt hets mot folkgrupp.

– Det är ett stort demokratiproblem, säger Tomas Åberg, projektledare på Näthatsgranskaren.

SVT har gått igenom antalet fällande domar för hets mot folkgrupp i Norra Sverige. De fällande domarna har ökat under en kort tid.

Från 2016 till 2018 har antalet fällande domar tredubblats i norra Sverige. Enligt Åklagarmyndigheten väcktes 459 åtal i hela riket år 2018.

Grupp skannar av sociala medier

Näthatsgranskaren är en förening som varje år polisanmäler många fall av misstänkt hets mot folkgrupp. Med hjälp av automatiserade datorprogram skannar de av sociala medier, samlar in bevismaterial och lämnar över till polisen.

Gruppen menar att deras arbete lett till att antalet domar har ökat.

– Vi började 2017 och har jobbat upp en bra metod för att göra riktiga och kompletta anmälningar. Polisen får bra material att jobba med och det har lett till betydligt fler fällande domar, säger Tomas Åberg, projektledare på Näthatsgranskaren och fortsätter:

– Tonen på sociala medier, både när det gäller hets mot folkgrupp, ofredanden, olaga hot och uppvigling, blir bara grövre och grövre. Detta gör att inte alla kan delta i det demokratiska samtalet på sociala medier och det är ett stort demokratiproblem.

Åklagare: Bra att de finns

Ingela Sörgård, chefåklagare vid utvecklingscentrum i Malmö, håller med om att grupper som Näthatsgranskaren behövs.

– Polisen har inte resurser och följa alla olika sidor, så det är naturligtvis bra att de finns.

Har deras arbete lett till fler domar?

– Anmälningarna från den här typen av grupper har lett till fler förundersökningar, sedan om det är just dessa som leder till fällande domar kan jag inte uttala mig om.

För egen statistik

Näthatsgranskaren har också egen statistik utifrån anmälningarna om hets mot folkgrupp som de själva gjort. Den visar att det oftast handlar om män i 50-årsåldern som hetsat mot muslimer, invandrare eller människor med afrikansk bakgrund.

– Är man osäker på om något är hets mot folkgrupp eller ej, så kan man skicka en skärmdump till oss så kan vi berätta vad vår bedömning är. Sedan är det jättebra att anmäla till polisen, säger Tomas Åberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.