Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Marklund, smittskyddsläkare Region Västerbotten Foto: Tommy Forsgren/SVT

Fler fall av invasiva A-streptokocker i landet efter pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste månaderna har det rapporterats in ovanligt många fall av invasiva grupp A-streptokocker hos barn i landet. Även i Västerbotten finns det fall – men hur många det rör sig om är oklart.

– Det kan bli riktigt farligt om man får ut grupp A-streptokocker i blodet och får en blodförgiftning, säger smittskyddsläkaren Maria Marklund.

Enligt Läkartidningen har det i hela landet rapporterats in 33 fall av sjukdomen hos barn yngre än 10 år från oktober förra året till slutet av februari. Det är dubbelt så många fall som under samma period 2019 – det vill säga före pandemin.

Hos barn yttrar sig A-streptokocker ofta som scharlakansfeber. Symptomen är bland annat feber, illamående, halsont, röd tunga och knottriga hudutslag. Barn som har infektion med streptokocker behandlas med antibiotika. Hos vuxna yttrar det sig ofta som halsfluss.

Andra länder i Europa har noterat ett ökat antal fall av scharlakansfeber hos barn under 10 år på sistone.

– Det är inte en anmälningspliktig sjukdom så vi vet inte hur många fall det finns här, säger smittskyddsläkaren Maria Marklund.

Barn som har infektion med streptokocker behandlas med antibiotika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.