Foto: Hossein Salmanzadeh, TT

Fler frekvenser ska ge ny täckning i glesbygden

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska teleoperatörerna få bättre möjlighet att förbättra täckningen för mobiltelefoni och bredband. I december startar nämligen Post- och telestyrelsen en auktion om frekvensutrymme.

Det handlar om det så kallade 700 MHz-bandet som upp till sju olika operatörer kan buda på – en storaffär värd minst 600 miljoner kronor.

Ett av kraven är att en del av pengarna ska gå till att bygga ut täckningen i områden som har vita fläckar.

– Regeringens mål är att alla i Sverige år 2023 ska ha god tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet där de normalt befinner sig. 700 MHz-bandet är ett sätt att bidra till det målet, säger Dan Sjöblom som är generaldirektör för PTS, i ett pressmeddelande.

På Telia hoppas man mycket på auktionen.

– Det är viktigt att få tillgång till det här. Ingen ska leva i digitalt utanförskap. Det här gör det möjligt att bygga ut och förbättra i de här områdena, säger Inger Gunterberg, som är pressansvarig på Telia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.