Foto: SVT

”Fler kommuner måste ta ansvar”

Publicerad

Umeå har tagit emot 349 ensamkommande flyktingbarn hittills i år. Det är 300 fler än planerat.

– Fler kommuner måste ta ett större ansvar, säger Hans Lindberg (S) kommunalråd.

I avtalet med Migrationsverket skulle Umeå ta emot 48 ensamkommande flyktingbarn under 2015. Men den siffran har överskridits med råge. Varje dag kommer fyra till åtta ensamkommande flyktingbarn till Umeå. De inkvarteras i både privata och kommunala fastigheter.

– Det är en stor utmaning. Vi har svårt att lösa både lokaler och personal. Det gäller att kunna ta hand om dem och ge rätt stöd, säger Hans Lindberg.

”Borde bli mer rättvist”

Migrationsverket har fört diskussioner med kommunen om att utöka mottagandet för att avlasta Malmö och Trelleborg, som tar emot flest ensamkommande i landet. Men i dagsläget är det inte aktuellt enligt kommunalrådet.

– Vi tar redan emot fler än vi mäktar med i dagsläget. Det borde bli mer rättvist. Fler kommuner måste ta ansvar, säger Hans Lindberg (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.