Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fastighetsskötare, näringslivschefer, polis, kommun och motorintresserade diskuterade motorträffar för unga. Foto: Alice Holmström/SVT

Aktörer i Umeå vill hitta lösningar för ungas motorträffar

Publicerad

Ingen enskild aktör äger frågan om motorträffar för unga i Umeå.

På träffarna säljs droger och alkohol till unga, vilket har lett till att fastighetsägare har tvingats sanera.

Nu har fastighetsägare, polis, kommun och näringslivschefer inlett ett samarbete för att styra upp framtidens motorträffar.

I Umeå kommun är motorintresset stort bland ungdomar. Oftast samlas ungdomarna på offentliga platser som till exempel parkeringar.

Flera aktörer samlades på Folkets hus för att diskutera motorintresset bland unga och komma med konkreta förslag kring hur motorträffar kan genomföras.

– Många sköter sig men det blir ett problem när tid och plats inte harmoniserar med övriga medborgare, menar fastighetsskötaren Timo Fällman.

Han har varit med om motorträffar som spårat ur med klotter och störningar för boende i närheten. Polisen har också sett baksidan av träffarna:

– Vi har fått kännedom om att det sker alkoholförtäring och narkotikaförsäljning på motorträffarna bland unga vilket är högst olämpligt, berättar Roger Nilsson, trafikpolis.

Vill nå en gemensam lösning

Tanken med träffen var att diskutera både de negativa aspekterna kring motorträffarna men även hitta konkreta lösningar på hur de skulle kunna fungera bättre.

– Vi vill utveckla motorintresset och samtidigt bidra med trygghet i träffarna. Det gör vi bäst genom samverkan, säger Cecilia Ravry, representant för Umeå kommun.

Se vad som behöver göras för tryggheten i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.