• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har haft fullt upp med bara avåkningar” – bärgaren Daniel Andersson berättar om sin arbetssituation under onsdagsmorgonen. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Flera bilar av vägen i Umeå: ”Många har sommardäck”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagsmorgonen har räddningstjänsten i Umeå fått in flera samtal om bilar som kört av vägen i det halkiga väglaget.

– Vi har fullt upp och det är bara avåkningar. Många har lagt på sommardäck, så det här kom lite olägligt, säger Daniel Andersson, bärgare.

Snön som föll under natten mot onsdagen fick genast effekt på trafiken.

Klockan 07.48 kallades räddningstjänsten till E4 i höjd med Sörmjöle, där en personbil kört i diket i norrgående körfält. Körfältet fick stängas av tillfälligt, men det finns inga uppgifter om personskador.

En stund senare, 08.01, larmades räddningstjänst till centrala Vännäsby där två bilar kolliderat. I bilarna färdades tre personer, men ingen ska ha skadats.

Många samtal till räddningstjänsten

De flesta av morgonens avåkningar har dock inte krävt någon insats från räddningstjänsten.

– Det har haft ett gäng samtal från Umeåhåller nu på morgonen om bilar som glidit av vägen, men ofta är det någon som ringer in som inte stannat på platsen och sett hur det gått och då har vi inte åkt ut. Det är halt ute, säger Filip Ek på räddningscentral nord.

När är det dags att byta till sommardäck?

Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april – 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag. Det råder vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan eller vägrenen.

Vad händer om man kör med dubbdäck efter 15 april?

Det är en skarp lagstiftning som kan innebära böter om du kör med dubbdäck efter 15 april. Det är polisen som har tolkningsföreträde om det råder vinterväglag eller inte.

Källa: Polisen, riksdagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.