Polisens spaningsledare Thomas Palmgren är nöjd över veckans insats: ”Jag har en god känsla”, säger han. Foto: SVT

Flera frihetsberövade i stor narkotikainsats i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot måndagen gjorde polisen i Umeå ett större beslag av bland annat kokain och cannabis på Ersboda i Umeå.

I samband med beslaget greps en man misstänkt för grovt narkotikabrott och vapenbrott och under veckan har flera personer gripits och tagits in till förhör.

Umeåpolisen har under en längre tid bedrivit spanat på några av Umeås mest framträdande personer på narkotikamarknaden, berättar spaningschefen Thomas Palmgren. Det var det arbetet som resulterade i det första gripandet i början av veckan.

– Natten mot måndagen anträffade vi en större mängd narkotika i en byggnad på Ersboda. Personen kom till platsen för att hämta narkotikan och i samband med det kunde vi gripa honom, säger Thomas Palmgren.

Narkotikamarknaden i Västerbotten

Hittade cannabis och ammunition

Mannen misstänks även ha varit inblandad i ett stort narkotikabeslag som polisen gjorde i Umeå i början av oktober. Både det och veckans beslag utgörs av flera preparat, däribland kokain och cannabis. Vid tillslaget i oktober hittade polisen även en större mängd ammunition.

Den misstänkta mannen har nu anhållits för grovt narkotikabrott och vapenbrott. Under måndagen och tisdagen greps ytterligare tre personer misstänkta för inblandning i narkotikaförsäljning och flera har tagits in till förhör, men sedan släppts på fri fot.

”Stor tillfredsställelse”

Thomas Palmgren vill inte säga exakt hur stora narkotikabeslagen varit.

– Men eftersom det rör sig om grovt narkotikabrott förstår man ju indirekt att det rör sig om relativt stora mängder. Det handlar om narkotika som skulle säljas, säger han.

Hur känns det att ha gjort de här gripandena och beslagen?

– Det är en stor tillfredsställelse att lyckas med ett sådant här ärende och åtminstone kunna bromsa narkotikadistributionen i Umeå, säger Thomas Palmgren.

Han räknar med att fler gripanden kommer ske längre fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotikamarknaden i Västerbotten

Mer i ämnet