Flera vindkraftbolag gör miljonförluster

Uppdaterad
Publicerad

Det blåser motvind för flera vindkraftbolag i länet som nu rapporterar miljonförluster. De låga elpriserna påverkar bolagens intäkter och Umeå Energis vindkraftssatsning är inget undantag.

Umeå Energi Sol Vind och Vatten AB gick med över 14 miljoner i förlust förra året och det följer den negativa trenden som bolaget sett de senaste sju åren.

– Det beror på att elpriset har varit väldigt lågt under en längre tid nu. Det i kombination med det låga elcertifikatersättningen är anledningen till att det ser dåligt ut på resultatet, säger Eva Lendic Edlund, vd för elhandel vid Umeå Energi.

Svårt för fler bolag

Men Umeå Energi är inte ensamma om att ha svårt att stå pall i den ekonomiska snålblåsten. Tre av de andra stora aktörerna i Västerbotten är Fortum, Vattenfall och Nordisk Vindkraft. De har alla också gått med stora förluster i år.

Umeå Energi ser ändå ljust på framtiden vad det gäller vindkraft och hoppas trots de nedslående resultaten att branschen ska kunna vända resultaten.

– Vi har slimmat vår organisation och sett till att vi har välskötta verk. När det gäller elpriser får vi se hur utveckligen ser ut framöver helt enkelt, säger Eva Lendic Edlund.

Långsiktigt beslut

Umeå Energi tappar dock inte modet eftersom deras kalkyler kring vindkraftsdelen ligger på 20-25 år.

– Vi har räknat med att elpriserna kan gå både upp och ner under den kommande perioden. Efter 25 år kan vi se om det här var lönsamt eller inte, men vi vill fortsätta jobba med förnybara energikällor, säger Eva Lendic Edlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.